Tags

,

Vanavond vieren de moslims Eid al-Fitr of het feest van het verbreken van de vasten. Dat is de afsluiting van de ramadan, de jaarlijkse vastenperiode in de islam. Voor moslims is de ramadan een heel belangrijke periode. Het is een maand van spiritueel herbronnen, van zelfreflectie en van verbondenheid met God en met elkaar. Met Eid al-Fitr zijn ook tal van tradities verbonden.

Eftar_dinner_set,_Maghreb,_Tehran,_Iran,_10-21-2005

Iftar maaltijd (Wikimedia commons)

Suikerfeest Eid al-Fitr

Eid al-Fitr werd door de profeet Mohammed ingesteld in 622. Met dit feest sluiten de moslims in dankbaarheid de ramadan af. In de volksmond wordt het ook wel ‘Suikerfeest’ genoemd. Dit feest kan soms meerdere dagen duren. Mensen kleden zich mooi aan en gaan op familiebezoek. Men wisselt cadeautjes uit, of schenkt geld aan de armen uit solidariteit. Er worden speciale gerechten gegeten, die van cultuur tot cultuur verschillen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zoetigheden op het Suikerfeest (Flickr – Amsterdam Museum)

Maankalender

De ramadan is de 9de maand van de islamitische kalender, de vastenmaand loopt van nieuwe maan tot nieuwe maan. Dit jaar zal de nieuwe maan waarschijnlijk op 14 juni vallen. Als is dit pas zeker wanneer de nieuwe maan daadwerkelijk waargenomen wordt. Het zou ook een dag later kunnen zijn. De moslims gebruiken in hun religieuze leven de maankalender. De maankalender is 11 dagen korter dan onze gewone jaarkalender. Hierdoor verschuift de ramadan elk jaar 11 dagen naar voren.

Croissant_lune_Ramadan

Maan bij begin van de ramadan

Ramadan

Tijdens de ramadan vasten moslims. Van zonsopgang tot zonsondergang wordt er niet gegeten of gedronken, zelfs geen slokje water, en mag je ook geen seksueel contact hebben. Nu de ramadan in de zomer valt, is dat extra zwaar. Het is warm, de dagen zijn lang, en de nachten – waarin de moslims wel mogen eten en drinken – zijn kort. Volgens sommige moslims kan je de knop makkelijk omzetten en overdag niet aan eten en drinken denken, zelfs niet wanneer mensen om je heen wel eten en drinken. Ook het klaarmaken van de maaltijd terwijl je niet mag eten is meestal geen probleem.

Wanneer je ziek bent, of je het moeilijk met je job kan combineren, hoef je niet deel te nemen aan de ramadan. Ook vrouwen die ongesteld zijn of borstvoeding geven, ouderen, reizigers en jonge kinderen nemen geen deel aan de ramadan. Zij kunnen de ramadan op een later tijdstip inhalen en/of geld geven voor de armen.

Iftar maaltijd

Iedere avond wordt de vasten gebroken met de iftar maaltijd. Deze wordt gegeten direct na zonsondergang. Het is een maaltijd die gezamenlijk  gebruikt wordt. Typische spijzen zijn dadels, melk of ovenschotels.

Susan Vermeij

Bronnen:

  • Chaïma Ahaddour. Islamtradities. Tussen innovatie en solidariteit: religieuze en seculiere gebruiken binnen de moslimgemeenschappen in Vlaanderen in: Heiligen en tradities in Vlaanderen, red. Hans Geybels
  • Expertisepunt IDB Interreligieuze Dialoog van de Kerk in Brussel (www.idkb.be)