Tags

Op zoek naar leuke uitstapmogelijkheden? Breng dan eens een bezoek aan de pas gerestaureerde Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek in Mechelen. 

De barokke Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkkerk (1663-1681) werd opgetrokken naar een ontwerp van beeldhouwer-architect Lucas Faydherbe. De kerk is uniek door haar uitzonderlijk grondplan die bestaat uit een combinatie van een centraalbouw met koepel en een traditionele driebeukige ‘basilica’. Het onderste gedeelte van de voorgevel werd in 1780 afgewerkt. De voltooiing van de geveltop liet tot 1854 op zich wachten.

Na afronding  van de restauratie baadt de basiliek op een heldere dag in een bijna hemels, wit licht. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk heeft een centrale plaats in de kerk gekregen. Dit beeld wordt elk jaar op de zondag voor Hemelvaart door de straten van de stad gedragen tijdens de Hanswijkprocessie. Hoewel deze traditie al sinds de 13de eeuw bestaat, is ze allerminst stil blijven staan. De organisatoren van de Hanswijkprocessie zijn net zoals veel andere processiecomités in Vlaanderen op zoek naar manieren om hun tradities op hedendaagse wijze te laten voortbestaan en door te geven aan toekomstige generaties. Het CRKC ondersteunt hen daarbij met het project ‘Op handen gedragen’, een samenwerkingstraject tussen het CRKC, LECA en KADOC-KU Leuven.

Ook op zoek naar inspiratie om voor je traditie te zorgen? Neem dan een kijkje op onze website.